Second hand stinker

Jag tror att väldigt många känner igen sig i det här, när känslan av lycka byts ut till förtvivlan. Du har hittat ditt drömplagg i en second hand-butik och det passar som handen i handsken. Du har vridit och vänt på vintageplagget utan att hitta några större skavanker. Det är bara ett problem, hela plagget luktar gammalt, unket, surt och ofräscht. Om du inte kan bli av med lukten går det inte att använda plagget.

Vi har samlat ihop ett par beprövade husmorstips. Obs: innan du testar något av tipsen måste du kolla tvättrådet i ditt plagg.

1. Ättika

Något av ett mirakelmedel när det gäller luktrening och rengöring. Ett extra plus för att det är en naturprodukt. Ättika finns i olika koncentration, 12% och 24% är vanligast. Blanda 24% ättikan med lika delar vatten för att för att få ner koncentrationen till 12%.

Häll ättika i en skål och låt ditt vintageplagg hänga på en galge ovanför skålen en dag eller två. Det blir effektivast om du håller till i ett litet utrymme till exempel en garderob eller klädkammare.

Ett annat alternativ är att blanda ättika och vatten (ca 2 dl 12% ättika till 10 liter vatten) och låta plagget ligga och dra i blandningen  ca 15 minuter. Det här fungerar bäst om det är ett ljust enfärgat plagg eftersom metoden kan ge färgförändringar på tyget. Testa först på en liten bit av tyget och håll koll hela tiden.

Om ditt plagg kan tvättas i maskin kan du hälla ättika direkt i maskinen. Antingen direkt i tvätt-trumman, i tvättmedelsfacket eller i sköljmedelsfacket.

2. Bakpulver
bakpulver

En klassiker när det gäller rengöring och luktrening. Häll lite bakpulver på ditt plagg och lägg det i en plastpåse. Knyt ihop påsen och låt den stå en dag eller två.

Du kan få bort svettfläckar och lukt med en pasta av bikarbonat och vatten. Gnid in pastan och låt verka 1 timme innan du tvättar bort det med vatten.

Du kan även använda bakpulver när du tvättar kläder i tvättmaskinen, det tar bort både lukt och fläckar.

3. Vodka
vodka

Till det här behöver du inte slösa bort din bästa vodka. Använd ren vodka eller blanda vodka och vatten, häll i en sprayflaska och spraya över hela plagget. Häng plagget på en galje och låt torka. När vätskan avdunstar försvinner både alkohollukten och den unkna lukten. Se upp med sidentyger, de kan bli fläckiga.

4. Element
SONY DSC
Om ditt plagg luktar rök eller matos kan du hänga det på/över ett ljummet element över natten. Använd gärna en galge. Om du har en handdukstork i badrummet funkar det lika bra. Titta på skötselråden i plagget för att kontrollera att plagget tål värme.

Lämna kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s