Siden i mitt hjärta

Linn Widén, designer, stylist och grundare av LINNfashion kommer att gästblogga hos oss lite då och då. I detta inlägg berättar Linn om siden.

Även om det är mer än 4500 år sedan som endast kejsaren fick bära sidentyg, har siden fortfarande behållit sin höga status. Endast ordet i sig får människor att reagera på ett positivt sätt och tanken på exklusivitet och flärd poppar genast upp i medvetandet.

Också jag är svag för siden och väljer siden så ofta jag kan. För mig är det främst dess egenskaper som får mig att gång på gång rekommendera materialet till mina kunder. Först och främst är siden i sin rena form en naturprodukt som inte skadar miljön när den skapas. Den är även nedbrytbar utan att lämna gifter i miljön, men bearbetningen av materialet kan dock variera. Siden har fina egenskaper då det värmer när man fryser och känns svalt när det är kallt, precis som ull. Siden kan absorbera ca 30% fukt utan att man känner att tyget är fuktigt. Många allergiker kan bära siden, som dessutom vilar lätt mot huden då tyget oftast är tunt och lätt.

IsabellNWedin_brud

Jag använder oftast siden till mina bröllopsklänningar som jag skapar efter kundens mått, men nyligen gav jag mig på att tillverka en skjorta i kritvit sidentaft. Skjortan blev något alldeles enastående och både jag och kunden blev förvånade att taften hade så stor inverkan på utseendet som den faktiskt hade. Trots att tyget var en taft blev skjortan mjuk mot huden, lystern gjorde att skjortan blev exklusiv men även fick en kaxig attityd.

– Känslan är lyxig och inte för varm. Bekväm men framförallt lyxig, skriver kunden.

Att arbeta i siden kräver mycket av skräddaren. Exempelvis bör man inte pressa på vlieseline utan man bör stärka upp med sidenorganza och bomullsväv istället. Detta tar såklart mer tid och kräver mycket mer arbete. Även materialkostnaden blir högre då siden i sig är dyrt samt att mellanläggen kostar extra. Samtidigt är siden mycket trevligt att arbeta med då det som sagt är ett naturmaterial som känns trevligt att handskas med och som dessutom luktar väldigt gott när man pressar, till skillnad från vissa plastiga syntetmaterial.

Fördelen med måttanpassade kläder i siden är att man exempelvis kan skapa en fjäderlätt långklänning som sitter perfekt. Min erfarenhet av dupionsiden är att det lätt anpassar sig efter kroppens form vid användning, kroppsvärmen får plagget att forma sig efter figuren. Detta gäller såklart för plagg som redan är figursydda men det gör att man inte behöver massor av tung stoppning som man annars så ofta ser i brudklänningar. Det räcker med att stabilisera sidenet med ett undermaterial, samt att man väljer ett riktigt bra foder i exempelvis viscose, så har du en perfekt sommarlätt brudklänning som hjälper bruden att hålla en så normal kroppstemperatur som möjligt. Bättre kan det inte bli!

Fakta om siden
Silke är kokongtrådar som silkesfjärilens larver spinner in sig i när de förpuppas. Det finns två sorters silke; mullbärssilke och tussahsilke. Tussahsilke även kallat vildsilke som är grövre och mer ojämn än mullbärssilkestråden. Av trådarna kan man väva olika typer av sidentyger.

Siden är unikt när man väver med den så kallade Sunset-tekniken där varpen är indelad i olika färger men inslaget är i samma kulör. Det skapar en unikt vacker lyster där tyget skiftar i färg beroende på vilken vinkel man ser ifrån.

Hälsningar
Linn Widén

Lämna kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s