Sew along – upplägg

Sewalong_sy_midsommarklanningHej!
Mitt namn är Britta och det är jag som står bakom bloggen Modesty by B. Jag har under en tid funderat och planerat för en ny sewalong! Denna sewalong kommer att publiceras både här på Sic Designer och på min blogg Modesty By B.

Sewalong – vad är det?
Har du inte hört begreppet sewalong förut så handlar det om att vi tillsammans syr någonting, i detta fall en klänning. Varje vecka kommer jag att publicera inlägg med veckans moment där du får steg-för-steg-beskrivningar på hur du gör. Det här är ett kul sätt att umgås och sy tillsammans, även fast var och en sitter hemma vid sin dator och symaskin. All kommunikation längs vägen sker via min Facebooksida.

Detta kommer dock inte blir en klassisk sewalong där alla syr efter samma mönster, utan jag har en annan plan. Jag vill inkludera så många som möjligt och inte begränsa utbudet av ett särskilt mönsters utseende eller storlekar.

Min plan är att var och en utgår från ett bra grundmönster på liv och ärm för vävt tyg som sitter bra på just din kropp! (Har du inget sådant? Tips om ett bra mönster kommer längre ner) När du har hittat ditt mönster arbetar du med det som bas för att skapa en klänning utifrån dina önskemål. Med ett bra grundmönster kan man göra otroligt många olika klänningsmodeller med några enkla förändringar och det är detta jag vill lägga fokus på.

Sewalongen kommer att innehålla instruktioner i hur man skapar tre alternativa ärmar, tre alternativa kjolar samt alternativa ringningar som gör din klänning precis som du vill ha den.

Sewalong_tre_modeller

De alternativ som min sewalong kommer att behandla blir följande:

Ärmar:
♦ Standardärm i valfri längd
♦ Puffärm med puff både upptill och nertill (detta gör att du kan välja en ärm med puff enbart upptill eller nertill om du vill)
♦ Ärmlös klänning

Kjolar:
♦ Klockad; hel, halv eller fjärdedels väljer du själv
♦ Rynkad
♦ Veckad

Ringning:
♦ Hur man ritar om ringningen efter egna önskemål
♦ Platt krage, ex. Peter Pan krage

Du bestämmer själv vilka element din klänning ska innehålla och kan genom det skapa precis den klänning som du vill ha!

Låter det spännande? Häng på från början!

Bra grundmönster
Har du inte ett bra grundmönster för liv och ärm så är mitt tips Emery dress från Christine Haynes. Det är ett klänningsmönster med ett klassiskt konstruerat liv, två varianter på ärmlängd, synkad kjol med ficka och en valbar platt krage. Detta mönster har hyllats runt om i bloggvärlden för sin fantastiska passform, bland annat hos http://bygumbygolly.com och http://dollyclackett.blogspot.se

Min Emery ser ni nedan och det sitter nästan lika perfekt som mitt egenkonstruerade grundmönster.

Så när kan vi sätta igång?
Jag tänker att vi startar upp i maj och syr till midsommar. Då har ni 4 veckor på er att samla material.

V. 15-18
♦ Införskaffa material, en lista på vad som behövs kommer längre ner.

V. 19
♦ Måttagning
♦ Förbered mönster till alternativ modell
♦ Ev. FBA och SBA

V. 20
♦ Sy toile/muslin – alltså provplagg av liv och ev. ärm
♦ Eventuella mönster och ändringar efter toile
♦ Klippa ut tyg

V. 21
♦ Sy insnitt – foder och huvudtyg
♦ Axelsömmen och sidsömmen – foder och huvudtyg

V. 22
♦ Sy ärmen
♦ Sy ev. krage

V. 23
♦ Sy kjolen, sidsömmar, vecka/rynka och montera kjolen på livet
♦ Sy foder för kjol

V. 24
♦ Sy dragkedja
♦ Montera fodret

V. 25
♦ Fålla kjolen
♦ Fålla ärmen

Du behöver:

Grundmönster på liv och ärm, ett av dessa alternativ:
♦ Egen konstruktion
♦ Christine Haynes Emery dress, detta köps enklast via Christines egen hemsida
(Mitt kom 1,5 vecka efter att det skickats så ingen lång leveranstid.)
♦ Annat likvärdigt alternativ

Huvudtyg:
♦ Vad för typ av tyg du väljer är helt upp till dig så länge det är ett vävt tyg. Valet av tyg avgör mycket av klänningens uttryck. Jag bär helst bomullstyger och därför syr jag de flesta av mina klänningar i det, men välj det som du gillar bäst.
♦ Mängden tyg avgörs främst av hur du vill att din kjol ska se ut och hur lång du vill ha den. En klockad kjol kräver i regel mer tyg än en rynkad eller veckad.
♦ För mig går det åt mellan 2 och 3 meter till en klänning med kort ärm och en kjollängd på 60 cm.

Foder
Jag föredrar att fodra både kjol och liv men det är självklart frivilligt. Till livet använder jag ett tunt bomullstyg, 60 cm brukar räcka med en ofodrad ärm. Till kjolen använder jag satinfoder, mängden beror på hur din kjol ska se ut.

Blixtlås
60 cm dolt eller standard, vill du ha en djupt ringad rygg blir det självklart kortare.

Nu hoppas jag att ni är lika taggade som jag och att ni hänger på detta äventyr. Att sy tillsammans blir så mycket roligare än att sy själv! Prata om Sewalongen gör vi på min Facebooksida.

Varmt välkommen att delta!
Hälsningar Britta

Nästa inlägg i vår sew along hittar du här: Sew along – Inspiration del 1

Sewalong_klar_klanning

6 tankar på “Sew along – upplägg

  1. Hej!
    Läste en artikel i City Malmö idag om idé att starta sew-along via Facebook. Låter som en jättebra idé. Jag har nu varit inne och tittat på er planering och har lite funderingar.
    Modellerna ni föreslår har alla 50-tals utseende. Alla med vidd i kjolen och avskuren i midjan. Dessa modeller passar bra till kvinnor med markerad midja och smala höfter. Själv är jag 40-talist, nyligen senior och har visserligen markerad midja men bredda höfter. En modell som är avskuren under bysten och med en utställd eller lite klockad kjol trollar lättare bort ridbyxorna.
    Jag kan själv rita mitt mönster men vill gärna följa er arbetsgång ändå. Kan detta vara möjligt? Finns möjligheten att hoppa på tåget även om starten har gått?

    • Hej!
      Vår sew along är lite speciell, för man kan välja mellan några olika klänningsmodeller, göra förändringar, använda ett annat klänningsmönster eller rita ett eget mönster. Britta som håller i sew alongen kommer att sy de klänningar som vi rekommenderar men eftersom du kan rita mönster så funkar det alldeles utmärkt om du gör din egen klänning. Arbetsgången och sömnadsmomenten är ändå desamma. Det är flera stycken i Facebookgruppen som köpt andra mönster än det Britta kommer att sy.
      Alla inlägg ligger kvar i bloggen så det gör ingenting om du inte kan vara med någon vecka eller om du hoppar på senare. Du är hjärtligt välkommen till vår sew along!
      Varma och soliga hälsningar /Anna

  2. Hej! Vad bra är jättegärna med var hittar jag mönstret måste man skicka efter det eller finns det i någon affär att köpa? Kan jag använda vilket tyg jag vill alltså det är bomull som gäller?
    Hälsningar Mona

  3. Hej! Jag är jätteintresserad av det här funderat mycket på och lära mig mer om att sy har sytt mycket men det är gardiner, kuddar , älskar heminredning. Tycker väldigt mycket om att skapa det är en del av att sy det ger så mycket man kan variera med färg och form hur mycket som helst .Men jag är lite feg har inte sytt nått i klädesväg jo en dockklänning. vill gärna vara med här men vet inte om jag klarar det men jag säger till mig själv att man måste ju börja någonstans,
    tror du jag fixar det, har alltså ingen erfarenhet alls av klädsömnad. Hälsningar Mona

    • Hej Mona-Lisa!
      Klart du ska vara med! Britta lägger allt på en enkel nivå så att så många som möjligt kan vara med. Vi föreslår att du väljer Emery-mönstret till din klänning. Det är det mönster som Britta utgår från så det blir enklast för dig att följa alla moment om du också använder det. För att undvika onödiga svårigheter är det bäst om du inte gör några förändringar i designen, använd ärmen som kommer med och den rynkade kjolen. Varma hälsningar Anna

Lämna kommentar