Stryk med värme

Ett av de viktigaste momenten när du syr sker en bra bit från nålar och symaskiner, det är på strykbrädan magin skapas. Om du struntar i att pressa sömmarna ordentligt kommer det att synas på slutresultatet och när du sytt färdigt är det för sent att göra någonting åt det.

Jag tänkte gå igenom några hjälpmedel som man inte kan leva utan om man tycker om att sy. En bra pressutrustning förlänger livet som min gamla moster brukade säga.

Strykjärn: en förutsättning för att kunna stryka. Jag är förtjust i ångstationer eftersom man slipper fylla på vatten hela tiden.
Bosch-sensixx


Strykbräda
: underlättar oerhört mycket när du stryker. Det finns strykbrädor med specialfunktioner t.ex sug- och fläktfunktion. Men en vanlig strykbräda går också bra, se bara till att den är ordentligt stoppad. Byt överdrag om det blir smutsigt annars kan dina rena kläder och tyger bli fläckiga när du stryker.
bosch-strykbord

Pressduk/presstrasa: jätteviktig för att undvika blanka strykmärken på kläder och tyger. Skyddar strykjärnet från att få klisterfläckar när du pressar på mellanlägg. Använd en bomullshandduk eller liknande.
pressduk


Presskudde
: hjälper till när du ska pressa formade delar, t.ex ärmkullar.
presskudde


Ärmstock/ärmpress
: ovärderlig när det gäller att pressa isär sömmar på ihopsydda ärmar, benen på babybyxor odyl.
armstock


Kantpress
: ett träverktyg som gör underverk när du vill pressa ut kanterna i en vändsydd krage eller för att nå svåråtkomliga ställen. Ena änden är spetsig och andra är trubbig. Kantpressen är perfekt när du vill klyvpressa en söm, den är så smal att endast sömmen blir pressad.
kantpress


Strykjärnssula
: tillverkas av teflon. Fäst den på strykjärnet för att undvika att tyger (framför allt mörka) blir blanka vid strykning. Man ska kunna strykning alla olika material med högsta värme. Mitt tips är att testa på en liten bit först. Använder du strykjärnssula behöver du ingen pressduk.
teflonsula


Kantbands-/snedslåvikare
: om du brukar använda kantband eller snedslå är det här det perfekta verktyget. Klipp remsor av tyg, vik och trä in i kantbandsvikaren och pressa. De finns i olika bredd.

snedslavikare

 

Nu får det räcka med pressutrustning för den här gången. Jag lämnar er med en liten förmaning: glöm inte att kontrollera tygets/klädernas skötselråd innan du börjar stryka, fel temperatur kan förstöra både tyg och strykjärn.

3 thoughts on “Stryk med värme

Lämna kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s