Therese – följa instruktioner

En av anledningarna att man inte vågar testa något nytt är oftast rädslan att misslyckas. ”Jag kan inte”. ”Jag vet inte hur man gör”. ”Tänk om det blir fel”. Detta stoppade dock inte  Therese. ”Klart jag kan! Hur svårt kan det vara?” tänkte Therese och gav sig glatt in i sömnadens underbara värld när hon fick sin symaskin.

Lektion 1

I detta inlägg får vi lära oss att följa instruktionerna som ges till mönstret:

  • Står det att mönstret är för stretchiga tyger, så ska man inte köpa vävt tyg…
  • Står det att sömsmånen är inberäknad, ska man inte lägga till den…

Therese köpte mönster och tyg hos Stoff & Stil. På mönstret stod det att ”mönstret passar till stretchtyger”. Läser man den instruktionen bör man ta den på allvar! Jag älskar att Therese ser möjligheterna – men att få ett mönster gjort för stretchtyger att passa till ett vävt tyg är nästintill omöjligt.

Men okey. Nu står vi här. Therese har klippt sitt tyg och sytt ihop sin klänning. Dessvärre bubblar sig tyget runt ärmhålet. Märkligt.

Då kommer nästa ”by-the-way-info” från Therese: “Jaa, alltså, det stod att sömsmånen var inräknad, men jag la till lite ändå, för säkerhets skull”…

Det är nu Therese får lära sig en ny, inte lika rolig del av sömnaden – att sprätta.

sykurs-spraetta

Vill man förstora ett mönster, så att modellen blir lite större, kan man inte bara lägga på en cm runtom överallt. Den del av mönsterdelarna som är viktigast att inte ändra på är ärmhål och ärmkulle. Ärmkullen är den översta, rundade delen på ärmen som går upp mot axeln – där hade Therese lagt på en cm runt om. Det innebär att ärmkullen blir för stor.

Lägger man däremot till en cm i ärmhålet får man motsatt effekt. Ärmhålet blir mindre och det stramar. De två delarna, ärmkullen som blivit för stor och ärmhålet som blivit mindre, blir därför omöjliga att få ihop.

therese-1cm

TIPS: Vad man kan göra för att få lite mera vidd är att lägga på en cm i sidan på fram- och bakstycke och en cm på ärmens långsidor. Då motsvarar ökningarna varandra och de passar fortfarande ihop.

När Therese sprättat upp hela sin klänning, lade vi ut mönsterdelarna igen, såg till att ärmhål och ärm var klippta efter mönstrets kanter och så bar det av igen.

När man syr i en ärm i vävt tyg kan man behöva sätta nålarna ganska tätt, så att man är säker på att tyget inte veckar sig. När man sen ska pressa kan man börja med att pressa direkt på sömmen, utan att veckla ut ärmen först.

Så! Klänningen på, dags att prova igen! Det ser bättre ut, men faktum kvarstår att mönstret är för stretchigt tyg så klänningen drar lite. Den är lite för trång.

Sensmoralen leder oss till Thereses första tips inom sömnad:

Följ instruktionerna;
Börja inte att improvisera innan du kan grunderna i sömnad.

En lösning på problemet med den trånga klänningen kan vara att klippa upp mitt fram, dra isär något och sedan sy på ett dekorationsband. Idag ska vi ut och handla och se om det går att för verkliga den lösningen!!!

1 tanke på “Therese – följa instruktioner

  1. Vilken sida är ärmens långsida? Jag gör en kort ärm. Jag vill bara öka lite grann för att slippa den spända känslan över skulderpartiet och bysten. Jag har gjort precis som Therese. Mönster från stoff och stil i strl 40 som jag la på 1 cm runt om det färdiga mönstret med sömsmånen inräknad. Men mitt tyg är i stretch liksom mönstret. Problemet från tidigare t-shirt är att det spänner över rygg och byst. Tar jag större strl blir allt för stort med min lilla byst. Hur gör jag nu? Har sytt hals med infodring och axlar.
    Tacksam för hjälp

Lämna kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s