Sew along – Klipp ut ditt tyg

Välkommen till dagens sew along-inlägg! Denna sew along löper både på  Modestybyb.blogg.se och hos oss på SIC Designer.

Hoppas allt gått bra med de eventuella justeringarna av din toile! Har du gjort stora justeringar kan det vara bra att sy en ny toile efter de mönsterjusteringar du gjort för att se att passformen är som du vill, innan du klipper i fintyget.

Har du problem med dina justeringar? Ta en bild och lägg upp i FB-gruppen och beskriv vad ditt problem är så kan vi hjälpas åt där!

Dagens inlägg kommer att behandla:
• Klippa ut huvudtyg
• Klippa ut foder
• Mellanlägg?
• Zick-Zack

Idag ska vi klippa ut våra delar, det du måste vara uppmärksam på är om ditt mönster är inklusive eller exklusive sömsmån.

Vi börjar med huvudtyget
Plocka fram de mönsterdelar som ska klippas av detta tyg och kontrollera hur många av varje del du behöver. Placera delarna på tyget, till hjälp kan du använda ditt mönsters tillklippningsplan som finns i beskrivningen. Var noga med att trådrakan som markeras med den långa pilen på varje mönsterdel följer trådriktningen!

Nåla fast varje del, klipp ut dem och överför alla mönstermarkeringar till tyget.

tillklippning2

Dags för fodret
Jag kommer att göra alla mina klänningar helfodrade, men som tidigare nämnt är det helt upp till var och en. Vill du inte fodra ditt liv behöver ditt mönster ha en infodring, stegen för det kommer inte att inkluderas i denna sew along. Men förra årets klänning hade en infodring, så vill du ha vägledning kan du vända dig till den här>>>

Vill du göra din klänning helfodrad behöver du klippa ut kjolens och livets delar av ditt fodertyg (det behöver inte vara av samma sorts tyg i liv och kjol). Ärmarna fodrar vi inte. Gå tillväga på samma sätt som när du klippte ut dina mönsterdelar av huvudtyget.

Till kjolen väljer jag oftast att göra fodret något kortare än kjolen, detta för att fodret inte ska skymta fram. Har du valt att göra en lång klänning kan du också välja att göra ditt foder endast halvvägs ner i kjolen, detta tänker jag göra på min klänning.

Mellanlägg har vi tidigare inte nämnt i sew alongen eftersom det bara är aktuellt om du vill sy en krage på din klänning. Vill du det så klipper du ut kragens delar även i mellanlägg. Du kan stryka fast dem genast.

Zick-zacka
Åsikterna går isär för huruvida man bör zick-zacka sina delar och i så fall när det ska göras. När jag väljer att helfodra en klänning struntar jag i det i livet, eftersom alla sömmar kommer att vara skyddade av fodret. I kjolen brukar jag välja att göra franska sömmar (vändsöm) istället, eftersom sömmarna kan skymta fram om det blåser till. Detta kommer vi att gå igenom när vi kommer till kjolen. Men om du vill zick-zacka dina delar så gör det nu, har du ett tyg som fransar sig väldigt mycket kan det absolut vara bra att göra det även om du ska fodra!

Detta var allt för idag, nästa inlägg kommer att publiceras måndag 19/5.

Hoppas arbetet med din klänning går bra! Visa gärna dina framsteg i FB-gruppen >>
Där kan du också skriva dina frågor och funderingar, så hjälps vi åt att reda ut eventuella problem.

Har du missat något tidigare inlägg, eller har du precis upptäckt vår sew along? Klicka på kategorin Sew along i menyn ovan.

Hälsningar Britta

Lämna kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s