Sew along – Smock

Välkommen till dagens sew along-inlägg! Denna sew along löper både på  Modestybyb.blogg.se och hos oss på SIC Designer.

Dagens inlägg kommer att behandla:
• Smock

Detta är det nästa sista inlägget i sew alongen! Det har gått så snabbt och snart är det midsommar. Idag ska vi ta tag i bonusen, alltså smocken.

Vill du inte ha smock i din klänning kan du hoppa över dagens inlägg – bortsett från en detalj; Till nästa inlägg behöver din klänning få hänga ut sig! Antingen hänger du den på en galge eller på en provdocka. Detta för att eventuella partier klippta på skrådden ska hänga ut sig innan vi fållar.

Har du aldrig sytt smock förut, eller inte gjort det på din maskin, är det bra att börja med en testlapp. Börja med att rulla upp resårtråd på en underspole till din maskin. De flesta rekommenderar att inte spänna tråden när man virar upp den, men olika symaskiner föredrar olika. Jag skulle testa med att vira upp den utan att spänna tråden först.

Trä sedan din maskin som vanligt, med resårtråden som undertråd och vanlig tråd som övertråd. Ställ in maskinen på raksöm med något längre stygnlängd, jag brukar använda 3. Klipp ut en provlapp av samma tyg som din klänning, olika tyger beter sig olika med smocken. Har du fodrat din klänning är det bra att låta lappen bestå av ett lager yttertyg samt ett lager foder.

Börja sy raka rader, sträck tyget när du syr. Hur täta rader du vill ha är upp till dig, jag brukar använda en pressarfotsbredd som avstånd. Testa även så det fungerar att fästa normalt genom att backa. Fungerar inte det får man knyta ihop ändarna i efterhand istället.

När du sytt några rader är det dags att pressa smocken, värmen gör att den drar ihop sig ytterligare. Använd ångfunktionen på strykjärnet så ser du hur den krymper. När det är gjort är det dags att utvärdera smocken; känns den bra, ser den bra ut osv. Är du inte nöjd och vill att den ska dra ihop sig mera kan du testa att vira tråden på underspolen spänt, eller utsätta smocken för mer värme.

Känner du dig osäker på om din smock är bra, ta en bild och lägg upp i FB-gruppen så kan vi tillsammans utvärdera den!

Alla maskiner är inte förtjusta i smock, min maskin godtar bara Gütermann resårtråd, inget annat har fungerat. Får du det inte alls att fungera kan du istället använda vanlig resår som du sträcker efter önskemål och syr fast med trestegs-zick-zack. Det ger samma effekt.

Det kan också vara så att smocken inte ger effekt t.ex. strax ovan midjesömmen där det är extra tjockt p.g.a. sömsmånerna. Då kan man få köra en rad med resår och zick-zack där istället.

Smocka klänningen
Smocken kan sys både fram och bak, eller endast baktill i klänningen. När vi sydde insnitten fick du ta ställning till var du ville ha din smock och strunta i att sy de insnitten. Det beslutet får du följa idag.

Börja sy den första smocklinjen i midjesömmen. Om du bara ska ha smock bak syr du endast längs bakstyckets bägge sidor, ska du ha hela varvet runt syr du från blixtlås till blixtlås.

Märker du att smocken inte tar ordentligt här beror det troligtvis på att det är för många tyglager. Gör då nästa smockrad det dubbla avståndet mot vad du tänkt dig och sy i resår med trestegs-zick‑zack längst ner istället. Det kan också vara så att smocken inte syns så mycket efter bara en rad, utan det behövs flera för att uppnå effekt. En rad med resår kan sys fast längst ner istället, efter att du sytt alla dina smockrader om inte de understa gör sitt jobb.

resår-med-tresteg

Fortsätt sy flera rader med jämna mellanrum. Hur många rader du vill ha avgör du själv. Jag brukar tycka att runt 6 stycken är lagom, men känner du dig osäker sy några rader och prova sen klänningen. Titta hur det ser ut och avgör om du vill ha fler rader.

smock-insida

När du sytt önskat antal rader är det dags att få smocken att krympa ytterligare. Plocka fram strykjärnet och använd ångfunktionen för att få smocken att dra ihop sig.

Färdig-smock

smock-färdig-2

Det var allt för idag. Till nästa inlägg behöver din klänning få hänga ut sig, antingen på en galge eller på en provdocka. Detta för att eventuella partier klippta på skrådden ska hänga till sig innan vi fållar.

Hoppas arbetet med din klänning går bra! Visa gärna dina framsteg i FB-gruppen >>
Där kan du också skriva dina frågor och funderingar, så hjälps vi åt att reda ut eventuella problem.

Nästa inlägg, som är det sista, kommer redan på onsdag 18 juni (observera dag) och då ska klänningen fållas.

Har du missat något tidigare inlägg, eller har du precis upptäckt vår sew along? Klicka på kategorin Sew along i menyn ovan.

Hälsningar Britta

Lämna kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s