Sew along – Fålla

Välkommen till dagens sew along-inlägg! Denna sew along löper både på  Modestybyb.blogg.se och hos oss på SIC Designer.

Sista inlägget! När du tagit dig igenom dagens inlägg är din klänning färdig.

Jag hoppas du kommit ihåg att hänga upp din klänning inför dagens sömnad, så att kjolen hängt ut sig ordentligt. Om inte, gör det nu och låt den hänga minst 1 dygn! Gör du inte det riskerar du att din fåll blir sned efter några användningar.

Dagens inlägg kommer att behandla: (motsvarande steg i Emerybeskrivningen)
• Fålla ärmen – Emery steg 41
• Fålla kjolen – Emery steg 42

Ärmen
Har du en ärm som är rak nertill gör du en dubbelvikt fåll, alltså vik in tyget två gånger i ca 1 cm breda vik. Känner du dig osäker på hur lång du vill ha ärmen, prova klänningen först och sätt en nål vid önskad ärmlängd och vik så att fållen slutar där. Är det mycket du vill kapa får du självklart klippa av ärmen först, så inte fållen blir för bred. Nåla ärmen, sy och pressa.

Har du puff nertill i din ärm ska vi istället sy en kanal för resår. Det går att göra en puffärm på många sätt men jag föredrar resår eftersom det ger störst rörelsevidd. Sy en fåll som ovan, men låt fållens bredd vara ca 0,5 cm bredare än din resår och lämna en öppning i fållen, ca 2 cm mitt under armen.

ärm-söm

För in resåren i kanalen med hjälp av en säkerhetsnål. Prova klänningen och känn efter hur tajt du vill ha resåren innan du klipper av den. Sy sedan ihop resårens ändar, se till att de döljs i kanalen och sy ihop öppningen för hand.

fållad-ärm

Kjolen
Beroende på utformningen av kjolen använder man olika metoder för att fålla. Syr du en klockad kjol bör du använda den metod som jag beskriver här >>

Har din kjol en rak nedersta kant, alltså inte rundad, gör du istället så här:
Sätt på dig klänningen, eller ännu hellre sätt den på en provdocka, för att mäta var fållen ska gå. Placera en nål mitt fram där du vill att kjolen ska sluta. Vi vill skapa en kjol som har samma höjd från golvet runt hela, eftersom det är då den ser rak ut.

Om du har klänningen på dig behöver du hjälp nu. Ställ dig bredvid något som har samma höjd som du vill ha kjollängden, kanske bredvid soffbordet, eller sätt en tejpbit på önskad höjd på ett bordsben. Låt din medhjälpare sätta nålar runt hela kjolen i höjd med tejpen. Har du en provdocka, sätt själv nålar i höjd med din markering.

markerad-kjol-längd

Ta av klänningen och klipp av 4 cm nedanför nålarna. Har du inte så mycket tyg nedanför gör det inget, du får göra en smalare fåll istället. Gör även här en dubbelvikt fåll, med varje vik 2 cm brett. Nåla noggrant och sy antingen på maskin, eller för hand om du önskar en osynlig fåll. Pressa noggrant och sen är du klar!

färdig-1 färdig-2

Nu är vi klara!

Tusen tack till alla som deltagit och gjort detta så roligt! Jag hoppas ni är nöjda med era klänningar. Vill du får du väldigt gärna skicka en bild på din färdiga klänning till modestybyb@gmail.com så blir det ett avslutande inlägg efter midsommar med alla färdiga klänningar – en härlig klänningsparad!

Hoppas arbetet med din klänning går / har gått bra! Har du en fråga, tanke eller tips om något tveka inte att skriva i FB-gruppen >>

Nu önskar Modesty by B och SIC Designer er alla en riktigt Glad Midsommar!

Hälsningar Britta

Lämna kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s