Markera insnitt

När man syr damkläder brukar mönstret ofta ha någon form av insnitt för passformens skull. Det finns många olika sätt att föra över insnittets markeringar från mönstret till tyget. Jag ska visa tre olika sätt:

markering-insnitt

1. Nål: när mönstret ligger på tyget sätter du en knappnål i insnittets spets. Se till att nålen går genom båda tyglagren om du har dubbelvikt tyg. Rita in en markering på tygets avigsida med en skräddarkrita eller en penna.

2. Hack: klipp små hack i tyget där insnittet ska börja. Låt mönstret sitta på tyget och klipp i tygets sömsmån. Jag brukar använda en liten trådsax.

3. Sporre: Du behöver en markeringssporre, tänk på att den inte ska vara vass eftersom det kan bli märken i tyget. Du behöver även ett markeringspapper (kalkerpapper), de finns i många olika färger. Låt mönstret sitta på tygets rätsida med den färgade sidan mot tyget. Tänk på att markeringspappret ska vara dubbelvikt om tyget är dubbelvikt. Lägg tyget på ett hårt underlag som du inte är rädd om och sporra i markeringen på mönstret.

sporre

Du kan köpa sporre och markeringspapper här >>

Hälsningar Anna

5 thoughts on “Markera insnitt

 1. Hej!
  jag har börjat sy igen efter långt uppehåll! Förr sydde jag allting, alltid med voguemönster. Jag skulle gärna vilja veta om ni träffas fysiskt eller syr on line? Såg på tv om lan i stor lokal, dit man tog med maskin, en tygaffär, tror jag! Kanske Stof o Stil. Vill veta så mycket som möjligt då jag nyligen flyttade till Malmö! På förhand tack!
  Vänlig hälsning
  Berit Davidsson Mula

  • Hej Berit!
   Vad roligt att du börjat sy igen!
   På ett sy-lan blir man väldigt inspirerad och kan både lära sig av andra och dela med sig av sina egna kunskaper, dessutom få man träffa andra sytokar.
   Nästa sy-lan är den 7-8 februari. Vi inleder sy-lanet med en liten sykurs på fredagen. Du kan väl skicka ett mejl till mig så berättar jag mer: anna@sicdesigner.se
   Varma hälsningar /Anna

  • Hej Berit!
   Jag arrangerar Sy-Lan i Malmö med jämna mellanrum. Reportaget i TV var från ett Sy-Lan i december, nästa träff är den 7-8 februari. Efter det planerar jag ett nytt Sy-Lan i april men jag har inget datum än.
   Jag har en Facebook-grupp där jag lägger ut information, man kan ställa frågor och ”träffa” de andra som ska vara med på sy-lanet.
   Gå gärna med: https://www.facebook.com/groups/691388194248921/
   Varma hälsningar /Anna

 2. Vilken fantastisk blogg! Åh vad synd att jag inte kände till den när ni började er ” sew along”. Läste idag om er blogg på Kurbits.
  Klänningen är jättefin, precis som jag skulle vilja sy själv. Det kanske går att hänga på ändå? På sitt eget vis?

  • Hej Kerstin!
   Vad glad jag blir av din kommentar. Det är klart att du ska hänga på vår sew along. Du kan gå med i Facebookgruppen och sy klänningen när du har tid. Alla bilder och inlägg ligger kvar både i FB-gruppen och här på bloggen.
   Glad midsommar! /Anna

Lämna kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s